Petru Fudduni (Pietro Fullone n italianu) (Palermu, ~1600 – 22 di marzu 1670) [1] fu nu pueta chi scrissi privalintimenti ‘n sicilianu. Fu lu scritturi sicilianu cchiù cèlibbri dû sèculu XVII. Rapprisenta lu lijami tra Antoniu Venizzianu, ca scrissi ntô sèculu XVI, Giuvanni Meli e Duminicu Tempiu, chi scrìssiru â fini dû XVIII e l’inizziu dû sèculu XIX.
Li temi dâ sò puisìa si tràttanu spissu dî mistera dâ vita e di l’universu. Comu Meli e Martogliu, si firava a trattari sti temi cu na granni irunìa. Era famusu puru duranti la sò vita. Veni ammuntuatu di Giuseppi Cucchiara n Folklore Italiano e di Giuseppi Pitrè ntâ sò Bibblioteca Siciliana. Na lista dì sò òpiri s’attrova ntô Dizionario Bibliografico Siciliano di Mira, ntra cui attruvamu: Petru Fudduni: Puisi Cuntrasti in Sicilianu, nu libbru di 86 pàggini chì disegni di Mario Viola.[2]
Datu ca a li voti, Fudduni scrissi pi nu modu umurìsticu, è ntirissanti ca nfatti lu sò nomu havi certi significati tanticchia còmichi.[3] Lu tèrmini «fudduni» pò significari:
- la cavigghia ca si usa pi fari purtusi ntô tirrenu avanti ca chiantari, o lu finucchinu stissu cu cui si susteni li chianti;
- na fossa nica ntô tirrenu;
- na mpronta lassata dî vui nnâ terra fangata; e
- aviri la primura e fari nu sgarru pi cunziquenza, comu si usa nta sta sprissiuni: «pigghiari un granciu».
Fonte Wikipedia, la nciclupidìa lìbbira.
Navota rici ca uno ci spiao a petru fuddune quale era u megghiu muccune e iddu arrispunnio “L’0vo ruru”
A distanza di tanti anne sempre chissu ci rissi “e chu chi?”
E petru arrispunnio ” cu sale!”
Significa ca petro a distanza di tante anne si ricordava ancora a dumanna chi c’aviano fatto.
Vicino il Tribunale di Palermo c’è una via dedicata al poeta.
1Povira e minnitta è la filosofia” Ci rissi u Cardinale a Petru passanno e virennuluriunu… e iddu cia rispunnio “Ri russu veste a gnuranza”
picciotte sugnu io, u cucinu nino, mi fici l’accaunte pi trasiri e scriviri macari io ma vulissi sapiri como pozzu fare visto ca un mi pirsuaro, siddu ancilino virissi sti parole ca staiu scrivennu e mi vulissi rare na mano, mi piacissi cuntareve na poco ri storie ri l’ebbiche passate
vi salutu
staiu ennu a cogghiri aliva
caro cucino nino vai na barra ri lato e ti registri! Poi Ancilino ca (purtroppo!) ave u putiri na stu sito picchì è amministrature, t’ava dare u via libera pi lassare articoli. Mi pare ca è r’accussì.
Picciotte sugnu io, u cucinu nino, caro josapepa io già m’arregistrave infatti aiu a username e a passworde ora nzoccu è fare?
vi salutu
staiu ennu a paare u frantoio pa macinatina ri ogge (facennu u cuntu ca l’ogghiu va a 5 euru o chilu iddi si futtinu in percentuale 1 euru a chilu quindi è como siddu l’ogghiu issi a 4 euru…sta minch…!)
Caro cucino nino, viremo si ancilino s’addecide a spiegarinni como po fare pi lassare articoli.
Forse c’arriniscivu!
Bravo cucino nino! Ora fai parte del nostro staff.
benvenuto tra noi cucino nino!